noimageDobrý deň,

chcela by som sa opýtať na stravu a pitný režim u psíka, ktorému bolo pred 3t. diagnostikované zlyhávanie obličiek (americký kokeršpaniel, vek 12r).

Od veterinára sme dostali granule Royal Canin Renal + Hypoallergenic, nakoľko psík má intolerancie na niektoré potraviny. Tieto granule však odmietal jesť a schudol cca 1kg za týždeň, preto sme skúsili prejsť na kapsičky od Royal Canin Renal. Tieto mu veľmi chutia, vrátila sa mu chuť do jedla, stolica sa mu o dosť zlepšila, nevracia, je veselý a hravý. Nakoľko sa jedná o +/- 15kg psa a tých kapsičiek by potreboval tak 8-9 denne, chcem sa opýtať, či je v poriadku tieto kapsičky kombinovať so zeleninou (napr.brokolica, mrkva), cestovinami, prípadne ryžou? Napr. či je v poriadku mu dať o 1 - 2 kapsičky menej a tie zmiešať so spomenutými potravinami?
Kombinácia vyššie spomenutých granúl s kapsičkou mu síce chutila a zjedol všetko, avšak stolicu po tejto kombinácií nemal dobrú (nemal vyslovene hnačku, avšak stolica bola mäkká a skôr riedka, občas mala žltkavú farbu).
Okrem toho by som sa chcela opýtať, či je v poriadku, že odkedy je kŕmený spomínanými kapsičkami, tak vypije výrazne menej vody, ako kým bol kŕmený granulami. Kedysi vypil aj 0,5l vody denne, v lete aj viac, avšak to bolo v dobe, kedy dostával mimo iného aj liek UpCard na srdce. Aktuálne má lieky na srdce vysadené (Cardisure,UpCard), dostáva iba Pronefru alebo Ipakitine a lieky na tlak. Niekedy mám pocit, že sa za celý deň vôbec nenapije vody, iba večer, no myslím si, že viac ako 0,1-0,3l to nikdy nie je. Ak je to málo, viete mi poradiť ako mu pomôcť viac piť? Striekačkou mu viem dať vodu, avšak neviem či je vhodné a nutné ho vyslovene nútiť ho piť?

Veľmi pekne ďakujem vopred za pomoc a cenné rady.